...
Реєструйся

Чи врахують працівникові при обчисленні пільгового стажу роботу по теперішній час, якщо атестацію робочого місця було проведено у 2018 році?


СИТУАЦІЯ

Працівник виходить на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2. Чи врахують такому працівникові при обчисленні пільгового стажу роботу по теперішній час, якщо атестацію робочого місця було проведено в 2018 році?

 

КОМЕНТАР

Пенсія за віком на пільгових умовах призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, — після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 30 років у чоловіків (з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах) і не менше 25 років у жінок (з них не менше 10 років на зазначених роботах) (пункт 2 частини другої статті 114 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Відповідно до пункту 4.2 Порядку застосування Списків № 1, № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383, за умови, що результати атестації робочих місць (як вперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умовами, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Водночас атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні. 

Результати атестації, проведеної до введення воєнного стану в Україні, продовжують діяти та використовуються у період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування (постанова Кабінету Міністрів України від 30 червня 2023 року № 660 «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці»).

Джерело: ПФУ

Семінар «Робота кадрових підрозділів у тривалий період воєнного стану»

Матеріали до теми


Чи враховується до стажу державної служби для головного бухгалтера сільської ради період роботи до 2002 року?
ЗАПИТАННЯ Чи може бути зарахований до стажу державної служби для головного бухгалтера сільської ради період роботи з 01 січня 1994 ...
На довідці про заробітну плату відсутня печатка: чи буде враховано період роботи працівникові для обрахунку пенсії?
ЗАПИТАННЯ Чи зарахується для обчислення пенсії заробіток за період роботи до 1 липня 2000 року, якщо на довідці про заробітну ...
Добровільні внески до ПФУ особою, що тимчасово проживає за кордоном: яка мінімальна сума?
ЗАПИТАННЯ Українець, що працював в Україні, але через війну виїхав за кордон і втратив роботу та якому до пенсії залишилось ...