...
Реєструйся

Дефіцит кадрів впливає на розвиток бізнесу не менше, ніж дефіцит електроенергії


В Україні дефіцит кадрів уже досяг історичного рівня. Кількість відкритих вакансій, розміщених на кадрових порталах, сягнула рекордної позначки. Пропозицій про роботу на ринку більше, ніж до повномасштабної війни, а пошукачів цієї роботи значно менше, — пише OBOZ.UA.

Найгостріший дефіцит відчувається там, де працювали здебільшого чоловіки, зокрема на будівництві. Це змусило роботодавців у цій сфері на 44 % підняти зарплати, а також залучати до роботи більше жінок.

 

Дані останніх опитувань

Останні опитування показали: компанії вважають, що дефіцит кадрів впливає на стримування їхнього розвитку більше, ніж дефіцит електроенергії чи корупція.

Зростання цін, корупція та відключення електроенергії хвилюють роботодавців менше, ніж дефіцит кадрів, йдеться в результатах опитування бізнесу Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). Найголовнішою проблемою залишається небезпека (цей фактор назвали 56 % опитаних). При тому 49 % представників бізнесу серед найбільших проблем, що стримують ріст, вказали дефіцит кадрів. Зростання цін хвилює 46 % опитаних, а перебої в електропостачанні – 41 %.

Дефіцит кадрів, за оцінками бізнесу, досягнув значних масштабів у грудні 2023-го. Ще у серпні-грудні 2022-го менше ніж 20 % опитаних підприємств вважали, що брак робочої сили є значною перепоною для їхнього зростання. Тепер цей показник злетів більше ніж удвічі.

На ринку праці – рекордна кількість вакансій. У травні роботодавці розмістили на Work.ua 113 016 пропозицій роботи, що на 2 % більше, ніж у квітні. Середня конкуренція шукачів за вакансію у травні була найнижчою за весь період від січня 2021 року.

На сайті Robota.ua станом на 1 червня 2021-го було розміщено 95,5 тис. активних резюме та 26,2 тис. активних вакансій. Тобто в середньому на 10 вакансій було 36 охочих.

Станом на 3 червня 2024-го розміщено 27,8 тис. нових вакансій і лише 52,6 тис. нових резюме. Тобто на 10 вакансій – менш як 19 охочих.

Однак насправді часто роботодавці розміщують вакансії, які передбачають працевлаштування одразу кількох працівників. Тоді як українці оновлюють свої резюме на кадрових порталах, часто маючи роботу й розглядаючи кращі пропозиції.

 

Галузь, яка найбільше страждає через дефіцит кадрів, також можна визначити, оцінивши темпи зростання зарплат. Щоби привабити працівників, роботодавці вимушені підвищувати зарплати й жертвувати власною прибутковістю. Як результат, згідно з даними Держстату, в першому кварталі цього року, порівняно з аналогічним періодом минулого, зарплати на будівництві зросли на рекордні 44%.

Семінар «Робота кадрових підрозділів у тривалий період воєнного стану»

У середньому по країні, згідно з офіційною статистикою, зарплата сягає 18,9 тис. грн. Це на 22,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ці дані незначно відрізняються від статистики кадрових порталів. Так, згідно з порталом Robota.ua, середня зарплата в резюме – 20 тис. грн, тоді як у вакансіях – трохи менше ніж 15 тис. грн. Така різниця між побажанням пошукачів та пропозиціями роботодавців також показує, що роботодавці вимушені будуть підвищувати зарплати, щоби в умовах дефіциту кадрів знайти нових робітників.

Висока конкуренція за працівників неодмінно призведе до кардинальних змін на ринку. Наприклад, 10 % опитаних КБУ будівельних компаній заявили про плани привозити трудових мігрантів (передусім ідеться про Індію). Також розглядається можливість збільшити кількість працівників пенсійного віку. В більшості країн ЄС громадяни працюють до 65 років. В Україні, за оцінками демографів, можливість ефективно працювати є у 70 % українців віком від 60 до 65 років.

Окрім того, в таких умовах бізнесу доводиться ставити ефективнішим: оптимізовувати й автоматизовувати процеси, перерозподіляти робочі завдання. При цьому після закінчення повномасштабної війни на нас чекають нові виклики. Активізується процес відбудови країни, зникне головна перепона для розвитку бізнесу – відсутність безпеки. За оцінками уряду, дефіцит кадрів тоді може становити майже 4 млн осіб. Це фактично 40 % від кількості офіційно працевлаштованих.

Джерело: OBOZ.UA

Передплата кешбек

Матеріали до теми


Стартує онлайн-програма підвищення кваліфікації та перекваліфікації для українців
Онлайн-програма підвищення кваліфікації та перекваліфікації для українців із можливістю подальшого працевлаштування розпочне роботу завдяки Happy Monday разом з міжнародною платформою ...
Працевлаштування осіб з інвалідністю: переваги для роботодавця
Поряд із законодавчими нормативами стосовно працевлаштування осіб з інвалідністю держава також заохочує роботодавців різними видами підтримки. Зокрема, це фінансова підтримка ...