...
Реєструйся

Дефіцит на ринку праці в Україні можуть допомогти здолати незадіяні групи потенційних працівників та роботи


Подолати дефіцит на ринку праці може допомогти залучення жінок, пенсіонерів, ветеранів, студентів та роботизація економіки. Про це заявив президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Ситуація на ринку праці складна і має багато викликів. На фоні війни, повітряних тривог, міграції та перебоїв з електроенергією бізнес намагається зберегти спроможність працювати з урахуванням задоволення мобілізаційних потреб.

Цей виклик найбільш довготривалий – нестача кваліфікованих кадрів буде відчуватись ще довго. Україні необхідно оцінити весь доступний трудовий ресурс, який міг би замінити тих, хто пішов на фронт», – зазначив Олексій Мірошниченко.

 

За його словами, жінки можуть частково замінити чоловіків, однак не на всіх професіях: ненормований графік, фізична складність робіт, сім’я та діти обмежують можливості широкого залучення жінок.

Семінар «Робота кадрових підрозділів у тривалий період воєнного стану»

«Друга незадіяна група – 2,7 млн люди з інвалідністю. З них мають роботу близько 430 тисяч, і ще більше 1 млн людей могли б отримати роботу.

Третя група, яку можна залучити для компенсації дефіциту – пенсіонери. Це ті люди, яких можна було б попросити повернутись на роботу, запропонувавши певні податкові преференції – наприклад, знизити розмір ЄСВ або дозволити проводити індексацію пенсій працюючим пенсіонерам», – розповів Олексій Мірошниченко.

Четверта група – студенти, які могли працювати кілька годин на день.

П’ята група – мігранти, які готові повернутись в Україну.

Шоста група – працівники-іноземці.

«Сьома група – це промислові роботи, які можуть замінити людину на певних видах робіт. Україні потрібно буде будувати нові сучасні підприємства. В Німеччині на 10 тисяч працівників припадає 700 промислових роботів, в Україні – 40 роботів. Невтішні демографічні прогнози підштовхують до розвитку роботизації», – констатував президент Конфедерації роботодавців України.

Олексій Мірошниченко зазначив, що роботодавці конкурують за працівників, пропонуючи вищу заробітну плату, соціальний пакет (транспортне забезпечення, харчування, медичне страхування), бронювання від мобілізації.

Джерело: Конфедерація роботодавців України

Плакати та шпаргалки для роботи відповідального за ведення військового обліку на підприємстві

Матеріали до теми


Стартує онлайн-програма підвищення кваліфікації та перекваліфікації для українців
Онлайн-програма підвищення кваліфікації та перекваліфікації для українців із можливістю подальшого працевлаштування розпочне роботу завдяки Happy Monday разом з міжнародною платформою ...
Працевлаштування осіб з інвалідністю: переваги для роботодавця
Поряд із законодавчими нормативами стосовно працевлаштування осіб з інвалідністю держава також заохочує роботодавців різними видами підтримки. Зокрема, це фінансова підтримка ...