...
Реєструйся

Доплата директору ЗОШ за організацію інклюзивного навчання


СИТУАЦІЯ

До Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці звернулася директор ЗОШ Вікторія з питанням чи може засновник закладу не встановити директору доплату за організацію інклюзивного навчання. Директор зазначила, що у закладі з 01.09.2023 організоване навчання осіб з особливими освітніми потребами і створено три, а з 01.09.2024  – чотири інклюзивних класи. Проте з 1 вересня 2023 року така доплата не проводиться.

 

КОМЕНТАР

Інспектором праці проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцем щодо ефективних засобів дотримання законодавства про працю та запобігання можливим його порушенням, та доведено, що доплату в розмірі 20 % встановлюють керівнику закладу освіти, у якому організовано навчання осіб з особливими освітніми потребами і створено три й більше інклюзивних класи (групи), і заступнику керівника з навчальної роботи такого закладу освіти, в обов’язки якого входить організація інклюзивного навчання осіб з особливими освітніми потребами.

Це визначено в постанові КМУ від 28 грудня 2021 року № 1391 «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти».

Оформлення документів відповідно до нового Національного стандарту ДСТУ 4163:2020

Про право встановлювати конкретні розміри посадових окладів та доплат

При цьому право встановлювати конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них працівникам закладів надано керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівникам цих закладів у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків (пункт 4 постанови КМУ від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»).

Тож керівним працівникам, тобто керівнику закладу освіти та його заступнику з навчальної роботи, встановлюється доплата за організацію інклюзивного навчання осіб з особливими освітніми потребами у закладі освіти в розмірі 20 % від їхніх посадових окладів за основною посадою. Єдина умова встановлення такої доплати — створення в закладі освіти трьох і більше інклюзивних класів чи груп.

 

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Плакати та шпаргалки для роботи відповідального за ведення військового обліку на підприємстві

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Установлюємо доплату за виконання працівником додаткових обов’язків на постійній основі
СИТУАЦІЯ Працівник виконуватиме додаткові обов’язки, які будуть закріплені в посадовій інструкції, тобто без наявності вакантної посади. Які надбавки можна йому встановити ...
Працівник отримав премію. Чи потрібно її враховувати під час обчислення середньої заробітної плати?
Посадовці ПФУ надали роз’яснення щодо врахування суми разової премії при обчисленні середньої заробітної плати у своєму листі від 25 липня 2024 ...