...
Реєструйся

Гендерна рівність на ринку праці: Україна на рівні середньосвітових показників


Гендерна рівність згідно із Законом України від  08 вересня 2005 року № 2866-IV «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» – це рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

Гендерна рівність на ринку праці передбачає рівні права для жінок і чоловіків на робочому місці, а також їх рівну значимість, можливості, обов’язки та участь у всіх сферах суспільного й особистого життя.

За даними Держстату, жінки складають 48% зайнятого населення віком від 15 до 70 років в Україні або 7,3 млн з 15,4 млн зайнятих осіб.

В Україні зареєстровано близько 1,9 млн фізичних осіб — підприємців, з яких 46 % зареєстрували жінки. Якщо поглянути на це в регіональному розрізі то виділяються Хмельницька область, у якій найбільше жінок-підприємців – 51 %, а також місто Київ та Харківська область, де їх найменше по 43 %.

 

Також, в Україні зареєстровано близько 1,4 млн юридичних осіб, та лише у 29 % з них на керівних посадах опинились жінки. І хоч це далеко від гендерного паритету, проте ця цифра дорівнює середньосвітовому показнику 29% і трохи менша за середній показник по Європейському Союзу – 30%. Найбільша частка юридичних осіб з керівниками жінками знаходиться в Донецькій та Херсонській областях 32% та 31,6% відповідно. При цьому найменший відсоток у м. Києві – 27,5 % та Київській області – 27,1%.

Вебінар (запис) «Уникаємо типових помилок в питаннях діловодства: вимоги, приклади з практики»

Для вирішення проблем гендерної нерівності у сфері праці необхідно робити впевнені кроки для зрівняння оплати праці між галузями та зменшення відмінностей у змісті та оплаті праці за статевою ознакою. Також для зростання рівня зайнятості на основі дотримання принципу гендерної рівності необхідно контролювати дотримання роботодавцями трудового законодавства з метою попередження фактів гендерної дискримінації.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Стартує онлайн-програма підвищення кваліфікації та перекваліфікації для українців
Онлайн-програма підвищення кваліфікації та перекваліфікації для українців із можливістю подальшого працевлаштування розпочне роботу завдяки Happy Monday разом з міжнародною платформою ...
Працевлаштування осіб з інвалідністю: переваги для роботодавця
Поряд із законодавчими нормативами стосовно працевлаштування осіб з інвалідністю держава також заохочує роботодавців різними видами підтримки. Зокрема, це фінансова підтримка ...
Дефіцит кадрів впливає на розвиток бізнесу не менше, ніж дефіцит електроенергії
В Україні дефіцит кадрів уже досяг історичного рівня. Кількість відкритих вакансій, розміщених на кадрових порталах, сягнула рекордної позначки. Пропозицій про ...