...
Реєструйся

Графік відпусток має бути на підприємстві незалежно від чисельності працівників: інспекція Держпраці


Cкладання графіка відпусток встановлено для всіх роботодавців, незалежно від чисельності працівників, — Закон України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи — підприємця.

 

Як складають графік відпусток

Графік відпусток складають на кожен календарний рік не пізніше ніж до 5 січня поточного року. Узгоджений графік відпусток дозволяє організувати планомірне надання щорічних відпусток усім працівникам.

При цьому, конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Заява працівника як підстава для видання наказу про надання відпустки

Якщо працівник виявив бажання використати щорічну відпустку в інший період, ніж передбачений графіком відпусток, це питання має вирішуватися за погодженням сторін трудового договору (між працівником та роботодавцем).

Зазвичай у такому разі заявник має написати заяву, на яку роботодавець накладає резолюцію, погоджуючись надати щорічну відпустку у зазначені у ній терміни, або через певні обставини пропонує перенести її на інший період. Далі на підставі цієї заяви видається наказ (розпорядження) про надання відпустки.

 

При цьому, роботодавець може як задовольнити прохання працівника про перенесення строків щорічної відпустки, визначених графіком, так і відмовити йому.

Форма графіка надання відпусток може бути довільна

У графіку достатньо зазначити місяць і заплановану кількість днів відпустки. А коли саме працівник піде у відпустку, визначається за два тижні до її початку наказом керівника.

До графіка відпусток включають такі щорічні відпустки:

  • основна;
  • додаткова за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;
  • додаткова за особливий характер праці;
  • інші додаткові, передбачені законодавством.

Відсутність графіка відпусток розглядається, як «інше порушення вимог законодавства про працю». За такі порушення передбачено фінансові санкції відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати — з 1 квітня 2024 року це становить 8000 гривень.

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Плакати та шпаргалки для роботи відповідального за ведення військового обліку на підприємстві

Матеріали до теми


Чи повертається сума допомоги по вагітності та пологах при звільненні за власним бажанням?
Відповідно до частини першої статті 18 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон ...
Чи змінюється робочий рік для надання щорічної відпустки, якщо працівника переведено на іншу посаду?
Порядок та умови надання працівникам відпусток визначаються Законом України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон ...