...
Реєструйся

ХТО ТАКІ МЕНЕДЖЕРИ?


Зараз досить часто на запитання «Ким ти працюєш?» у відповідь можна почути горде
«менеджером». Та не всі знають, хто насправді обіймає цю посаду.

Слово «менеджер» походить від англійського іменника manager, яке, у свою чергу, утворене від дієслова to manage — управляти, керувати, завідувати тощо. Відповідно іменник manager перекладається як управитель, управлінець, керівник, завідувач і т. ін. Тому згідно з нормами національної системи професійної класифікації всі менеджери різних спеціалізацій належать до професійної групи «Керівники».

Отже, назву посади «Менеджер» (певної спеціалізації) можна використовувати лише тоді, коли у відповідного працівника є підлеглі.

Зі статті «Відповідність назви посади, внесеної до трудової книжки, Класифікатору професій» журналу «Діловодство та документообіг» (№ 1, 2016) ви дізнаєтеся:

• про формування назви посади;
• як розширити назву посади;
• як обов’язки та кваліфікаційний рівень впливають на утворення назви посади;
• чи виправляти запис в трудовій, якщо назва посади не відповідає виконуваній роботі тощо.

Поради обґрунтовуються посиланнями на такі документи, як: наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників» від 29 грудня 2004 року № 336 і наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про затвердження, внесення зміни та скасування нормативних документів» від 28 липня 2010 року № 327

На допомогу читачам пропонуються зразки таких документів:

• Доповідна записка про необхідність внесення змін до штатного розпису у зв’язку з невідповідністю назви посади КП;
• Наказ про внесення змін до штатного розпису, посадової інструкції та трудової книжки працівника у зв’язку з невідповідністю назви його посади КП;
• Запис у трудовій книжці працівника про зміну назви його посади у зв’язку з її невідповідністю КП.

Автор статті

Клименко Олександр,

економіст-міжнародник, консультант із соціально-трудових відносин