...
Реєструйся

Оплата лікарняного сумісникам з районів проведення АТО


 

Постановою Кабміну від 04.03.2015 р. № 81 передбачено, що на період проведення АТО положення п. 2 – 4 постанови Кабміну від 03.04.1993 р. № 245 “Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій” про тривалість роботи по сумісництвом, порядок надання відпустки і заборону роботи за сумісництвом (крім заборони, встановленої законом) не застосовуються до працівників державних підприємств, установ і організацій, що переміщуються з районів проведення АТО.

За загальним правилом нормативно-правові акти набирають чинності з моменту опублікування і зворотної дії в часі не мають, якщо це прямо не передбачено в самому акті.

У зв’язку з цим прийняття працівників державних підприємств, установ, організацій на роботу за сумісництвом на більш ніж 0,5 ставки до 11.03.2015 р. вважається порушенням законодавства про працю, що тягне за собою притягнення до відповідальності відповідно до чинного законодавства (ст. 265 КЗпП ).

Питання розрахунку страхового стажу застрахованій особі законодавчо врегульоване. Страхувальник може використовувати дані Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, отримані від застрахованої особи у вигляді довідки від Пенсійного фонду України.

Що стосується документів, необхідних для призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, слід зазначити, що наявність копії листка непрацездатності за сумісництвом, завіреного підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, є вимогою ч. 1 ст. 31 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності зазначені у ст. 23 Закону. Якщо такі підстави відсутні, то, на думку Мінсоцполітики, роботодавець повинен призначати матеріальну допомогу на підставі оригіналу листка непрацездатності.

Лист Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. №226/06 / 186-15.

© ТОВ “Інформаційно-аналітичний центр” ЛІГА “, ТОВ” ЛІГА ЗАКОН “, 2 015