...
Реєструйся

ПДФО та військовий збір утримуються з суми виплаченої ФОП допомоги по тимчасовій непрацездатності


Уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є ПФУ (стаття 4 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105)).

Види страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності встановлено статтею 13 Закону № 1105. Зокрема, за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надається такий вид матеріального забезпечення — допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, догляд за дитиною віком до 14 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною.

Дохід у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності), який виплачується ПФУ, не включається до доходу ФОПа, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків — фізичних осіб.

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

Відповідно до підпункту. 165.1.1 ПКУ передбачено винятки, за якими отримані доходи платника податку не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Однак слід зауважити, що винятки, передбачені підпунктом 165.1.1 ПКУ, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.

 

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) фізичній особі — підприємцю ПФУ, є об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а ПФУ є податковим агентом щодо такого доходу.

Джерело: Бухгалтер.UA

Плакати та шпаргалки для роботи відповідального за ведення військового обліку на підприємстві

Матеріали до теми


Зареєстровано новий профспілковий законопроєкт, спрямований на посилення соціального захисту працівників
Нагадаємо, що 24 червня 2024 року у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про ...
На засіданні Комітету Верховної Ради обговорили законопроєкт про безпеку та здоров’я працівників на роботі
На минулому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося обговорення проєкту Закону про ...
Щомісячна страхова виплата потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві: з якого часу вона призначається?
Щомісячна страхова виплата призначається потерпілому з дня встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного ...