...
Реєструйся

Працівник змінив ім’я: дії кадровика


Редакція газети «Кадри і зарплата» розглядає ситуацію, коли працівник змінив прізвище, ім’я або по батькові. Як відобразити таку подію в кадрових і бухгалтерських документах підприємства, організації, установи?

Варто зазначити, що згідно з положеннями ст. 28 Цивільного кодексу України (ЦКУ) фізична особа набуває прав та обов’язків і здійснює їх під своїм ім’ям.

Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Відповідно до ст. 295 ЦКУ фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я.

Фізична особа, яка досягла 14 років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені або виключення відомостей про нього як батька дитини з актового запису про її народження.
Прізвище, власне ім’я та по батькові фізичної особи можуть бути змінені у разі її усиновлення, визнання усиновлення недійсним або його скасування відповідно до закону.

Найпоширенішими є випадки зміни прізвища у разі реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу або визнання його недійсним. Часом молоді люди змінюють свої власні імена, оскільки їм став не до вподоби вибір батьків. Є особи, які бажають повернути свої історичні прізвища, змінені з тих чи інших причин протягом кількох поколінь. Отже, випадків зміни імені може бути безліч, якщо нема підстав для відмови в цьому праві (підстави зазначені у ч. 6 ст. 295 ЦКУ).

Державна реєстрація зміни імені проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи, яка досягла віку, встановленого законом, за місцем її проживання. Згідно з абз. 9 п. 12 Порядку розгляду заяви про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 915, після державної реєстрації зміни імені у паспорті громадянина України робиться відмітка про те, що паспорт підлягає обміну протягом місяця.

Оскільки після зміни імені потрібно внести корегування в більшу кількість облікових документів, ніж у разі зміни дати народження, то для прикладу розглянемо ситуацію, коли працівник змінив своє власне ім’я, скажімо, «Віталіна» на «Вікторія». Внесення змін в облікові кадрові документи передбачає такі дії: подання працівником заяви, оформлення наказу, внесення змін до трудової книжки, внесення змін до особової картки працівника і внесення змін до інших облікових документів.

ПОДАННЯ ПРАЦІВНИКОМ ЗАЯВИ

Працівник отримав новий паспорт і пред’явив його у відділі кадрів. Будь-яким подальшим змінам в облікових документах передує заява, подана на ім’я керівника підприємства.

Вимоги до документа, зокрема, такі:

• заява підписується іменем, яке мав працівник до зміни;
• у заяві зазначається причина зміни імені;
• зазначається, яку частину імені змінено (прізвище, власне ім’я, по батькові);
• до заяви додаються копія паспорта громадянина України, виданого на нове ім’я, та копія документа, що підтверджує законність підстав зміни імені (свідоцтва про зміну імені, свідоцтва про шлюб тощо).

Ольга Стахів,
канд. екон. наук, експерт з трудового права і кадрового діловодства, менеджер з персоналу ТОВ «ІНТЕРФОМ»

Повний текст статті — у газеті «Кадри і зарплата» № 21, 2016

Придбати газету «Кадри і зарплата»