...
Реєструйся

Про важливість програми психосоціальної підтримки на робочому місці


Як оцінює ВООЗ, через зниження продуктивності в результаті тривоги й депресії, втрати глобальної економіки становлять 1 трильйон доларів США на рік. Кожна інвестиція в 1 долар США в зміцнення ментального здоров’я співробітників окупається в розмірі від 3 до 5 доларів США. Проблеми психологічного й соціального характеру впливають на людину, трудовий колектив та бізнес. Вони призводять до втрати робочого часу через абсентеїзм (прояв байдужості до виконання людиною своїх прав та обов’язків) і презентеїзм (тенденція залишатися на роботі понад час, необхідний для ефективної роботи на роботі, або приходити на роботи хворим), зумовлюють підвищений ризик нещасних випадків на роботі, створюють напружену атмосферу в колективі.

Читайте також: Першу психологічну допомогу на підприємстві можуть надавати навчені працівники або штатний психолог

 

Психологічно здорові працівники — здорове робоче середовище

Коли навчання навичкам психологічного відновлення та управління стресом вбудовані в діяльність підприємства, працівники відчувають, що їх цінують і підтримують, а це також впливає на підвищення рівня їхньої психологічної стійкості та продуктивності в умовах такої надзвичайної кризи, як війна.

Аби психосоціальна підтримка була системною, відбувалася на постійній основі й мала профілактичний характер, потрібна відповідна система дій: політика і програма заходів у межах цієї політики.

Читайте також: Психологічна підтримка на робочому місці

 

Турбота про ментальне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан

Такий підхід може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність і бути фактором додаткової привабливості для шукачів роботи та інвесторів. Окрім цього, запровадження програми психосоціальної підтримки підсилить значення та відкриє шлях до профілактики інших психосоціальних ризиків у сфері праці.

Психосоціальна підтримка є частиною заходів, які можуть бути інтегровані в загальну політику і програму безпеки й здоров’я на роботі. Вони доповнюють профілактичну діяльність, спрямовану на усунення та контроль факторів психосоціальних ризиків.

Читайте також: Що означає принцип «не нашкодь» під час першої психологічної допомоги?

Джерело: Управління Держпраці

Всеукраїнський кадровий форум — 2024

Матеріали до теми


Роботодавець зобов’язаний повідомити про нещасний випадок на виробництві!
Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України ...
Профілактика ВІЛ та СНІД в хірургічний та стоматологічній області: інформує відділ гігієни праці інформує
Вірус імунодефіциту передається через контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами. Найчастіше існує загроза зараження через кров та інші рідини ...
У жовтні 2024 року запрацює новий порядок проходження профілактичних медоглядів для деяких професій
Команда МОЗ реалізувала низку нормативних змін, спрямованих на збереження та зміцнення здоровʼя українців від самого народження. Адже держава зацікавлена в ...